Gjestekommentar: Hvordan få ned energiforbruket i varetransporten?

Sentrale og lokale myndigheter ønsker å redusere energiforbruket og utslippene fra varetransport. Hvordan kan vi lykkes?

Av Einar Spurkeland, Kommunikasjonssjef Schenker AS

Sykkel VM blir en varslet transportkatastrofe for Bergen, hevder Einar Spurkeland, kommunikasjonssjef i Schenker AS.

Tiltak i byene: Krav til kjøretøyer: Euro 6 eller nullutslippskjøretøyer Bransjestandard for varelevering blir obligatorisk for varemottak. Kollektiv varedistribusjon (samlasting) blir obligatorisk.

Staten må modernisere jernbanenettet og godsterminalene. I Bergen er godsterminalen klemt inne på et lite område uten muligheter for modernisering og utvikling. Veinettet må også tilrettelegges for varelevering og biler som driver samlasting må ha prioritet på linje med busser og drosjer.

El-bilene må ut av kollektivfeltene. All personbiltrafikk må få restriksjoner, uavhengig av motortype, fordi de krever enorme arealer vi ikke har råd til å dele ut gratis til individuell transport. Veislitasje, ulykker og andre ulemper med personbiltrafikk er uavhengig av motortype.

Bransjestandard for varelevering gir retningslinjer for alle bedrifter og offentlige virksomheter om hvordan effektive og miljøvennlige varemottak skal tilrettelegges. (Se: luks.no).

Krav til kjøretøy kan innføres gradvis, men må tilpasses utviklingen av motoralternativer. Euro 6 motorene forurenser mindre enn personbiler i byene.

Sykkel-VM blir en varslet transportkatastrofe for Bergen. Varelevering må i praksis skje noen få timer på natten/tidlig morgen. Arrangøren har glemt å sjekke om varemottakene er tilgjengelige og butikkene har folk til å ta i mot varer. Vi får håpe de næringsdrivende hamstrer litt ekstra på forhånd og utsetter leveringer de ikke må ha til etter arrangementet er ferdig.

Planleggingen av varelevering til Bergen under sykkel-VM er en stor forsømmelse fra kommunen og arrangøren. Tilreisende vil trolig risikere å møte stengte butikker der det ikke har vært mulig å levere nye varer.

Posta av

Redaktør med sterkt samfunnsengasjement.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.