Gjestekommentar: Askøy etablerer første kunstgressbane uten gummigranulat

Askøy tar plastproblematikken på alvor. Denne uken har utvalgene for oppvekst og teknikk og miljø gjort flere vedtak i kampen mot plastforurensing.

Av: Jannicke Bergesen Clarke – Leder for Teknikk og miljø – Askøy Kommune
Rafael Cobo Garrido- Leder for Oppvekst – Askøy Kommune

Gummigranulat fra kunstgressbaner er den nest største mikroplastforurensningskilde i den norske landsjorden. Derfor er det viktig å unngå at gummigranulat havner i naturen. Utvalgene har denne uken vedtatt nye retningslinjer for etablering og drift av kunstgressbaner på Askøy. Viktige tiltak settes i gang allerede i planleggingsfasen av banen, og skal styre både byggingen og bruken. Denne saken skal til slutt avgjøres av Formannskapet.

I samme feltet går Askøy også et skritt videre. Det første kunstgressanlegget uten granulatinnfyll skal etableres på Tveit skole. Man skal lage et anlegg med fast demping under kunstgresset (PAD) og sandinnfyll istedenfor gummi. På den måten blir Askøy kommune en av pionerene i Norge når det gjelder å teste dette mer miljøvennlige alternativet.

Utvalg for oppvekst har også etablert tilskuddsordningen «Hold Askøy Rent 2018». I følge retningslinjene til ordningen, skal man kunne søke støtte for å få dekket dokumenterte utgifter til opprydding av herreløst marint avfall. I utvalgsmøtet til UTM ble det gitt en orientering om BIR sitt nye samarbeid med Askøy Kommune for å få bukt med forsøpling på land. Den klare oppfordringen til askøyværinger var å rapportere inn tilfeller med forsøpling i kommunen til BIR sitt kundesenter slik at dette blir fulgt opp.

Kildesortering står også nå høyt på dagsorden i den kommunale driften. 1. januar i år fikk Askøy Kommune en ny avfallsavtale som gjør det mulig for de kommunale avdelingene å resirkulere og implementering av dette blir fulgt opp politisk. I tillegg har Utvalg for teknikk og miljø denne uken gjort en rekke tiltak som skal bidra til at Askøy Kommune minimerer egen bruk av plast og engangsemballasje.

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.